Feasibility Study of Banana Nugget Business in Mataram City Entrepreneurial Strategy for Cemilan Ulala
Keywords:
Feasibility study, banana nuggets, entrepreneurial strategyAbstract
Bananas as the raw material contain energy (carbohydrates), but they are used as modern ingredients, especially banana nuggets. Banana nuggets are a famous snack from Makassar, a snack made from bananas mixed with wheat flour and sugar. Banana nuggets can be eaten in any bunch, they taste great when they are still warm and the price is affordable. The purpose of this research is to determine the trading possibilities, trading techniques for Banana nuggets to create an ulala snack business. This trade is a handicraft trade which can then be promoted via social media (Instagram, Facebook, WhatsApp, etc.) and will be exhibited directly in the Mataram area, especially among the younger generation, especially students. This research is based on calculating the achievement of the banana nugget trade.
References
Aditya Legiyanto, Amir, Muhammad Yasir, & Rahmi Razak. (2022). Pengaruh Kualitas Produk dan Kualitas Pelayanan Terhadap Keputusan Pembelian ada Produk Pisang Goreng Nugget Cabang Pettarani Makassar. Paradoks : Jurnal Ilmu Ekonomi, 5(2), 190–196.
Aida, N., Wunta, K., Anton, T., Tridawati, Y., Hikrawati, & Hajeni. (2023). Pengolahan Buah Pisang Menjadi Nugget Pisang Oatmeal yang Bernial Jual. Intisari: Jurnal Inovasi Pengabdian Masyarakat, 1(1), 39–46.
Anggraini, Y., & Rahmawati, Y. (2018). Pengolahan Bonggol dan Batang Pisang sebagai Strategi Pemberdayaan Ekonomi Mualaf (Studi Eksperimen melalui Pelatihan Pengolahan Nugget Bonggol Pisang …. Proceedings of Annual …, 40–61.
Astuti, N., Suwardiah, D. K., & Gita, M. (2022). Pelatihan Membuat Nugget Pisang Dengan Metode Demonstrasi Di MA Nizhamiyah. Jurnal Tata Boga, 11(3), 58–68.
Aulia, N. A., & Tradisional, J. (2024). Issn : 3025-9495. 4(10), 1–7.
Gendis, M., Pertiwi, P., Sari, I. M., Cicilia, S., & Utama, Q. D. (2024). Pelatihan Pembuatan Produk Permen Jelly Berbahan Dasar Pisang Di Desa Pakuan.
Haris, A. (2023). Pengaruh Kualitas Pelayanan dan Nilai Produk terhadap Kepuasan Konsumen. Advances: Jurnal Ekonomi & Bisnis, 1(1), 72–86.
Kairupan, S. B., Tuilan, J., Wotulo, J., & ... (2021). Program Pengembangan Kewirausahaan Bagi Mahasiswa di Fakultas Ilmu Sosial Universitas Negeri Manado. … Dan Inovasi Iptek, 2(2), 83–89.
Karmilah. (2023). ANALISIS PENETAPAN HARGA JUAL (Studi Pada Big Bananas). Technology, & Social Science, I, 1–11.
Kurnianto, B. T., Lestari, M. D., & Dewi, E. (2023). METODE PEMASARAN PISANG RAJA (Musa paradisiaca L) MENJADI OLAHAN NUGET MELALUI MEDIA ONLINE. Komitmen: Jurnal Ilmiah Manajemen, 4(1), 30–36.
Kurniawan, S. (2022). Perencanaan Dan Pembuatan Bisnis Master Pisang.
No, V., & Simbolon, F. J. (2021). Agriprimatech STRATEGI PENGEMBANGAN USAHA SANG PISANG ( Studi Kasus : Kedai Rakyat Jalan Iskandar Muda No . 47 A , Kelurahan Babura , Kecamatan Medan Baru , Kota Medan ) 1 Program Studi Agribisnis Fakultas Pertanian Universitas Methodist Indonesia Email : 4(2), 76–86.
Putri, R. P. (n.d.). Koin Pisang Nugget Perencanaan Pendirian Usaha Pisang Nugget Bentuk Koin). 1–16.
Rofa, I. T., Meilani, A. R., Hasibu, N. M. an, Nasution, A. K., & Suhairi, S. (2021). Analisis Aspek Pemasaran Dalam Studi Kelayakan Bisnis. VISA: Journal of Vision and Ideas, 1(2), 222–235.
Shoimah, S., Saputra, R. A. K., Umah, A. N., Sari, D. P. A. N., & Ismawati, I. (2021). Pelatihan Pembuatan Dan Pemasaran Online Nugget Pisang Sebagai Upaya Peningkatan Ekonomi Masyarakat Di Masa Pandemi. Ekobis Abdimas : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 66–73.
Siagian, S. C., M.Si, M. N., & Hasibuan, M. A. (2019). Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Pada Inovasi Pengolahan Nugget Pisang Untuk Meningkatkan Ekonomi Di Desa Sipispis. Jurnal Penelitian Kesejahteraan Sosial, 18(1), 81–94.
Sudarman, & Kaharuddin. (2023). Strategi Pemasaran Usaha Pisang Nugget di Kelurahan Binanga, Kecamatan Mamuju Kabupaten Mamuju. Jurnal E-Bussiness Institut Teknologi Dan Bisnis Muhammadiyah Polewali Mandar, 3(1), 29–46.
Tiani, S., & Fitria, S. E. (2019). Formulasi Strategi Bisnis Ditinjau Dari External Environment Pada Umkm (studi Pada Cobian Bandung Tahun 2019). EProceedings …, 6(2), 2291–2296.
Turrahmah, H. (2023). Perencanaan Usaha (Business Plan). Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Bisnis Universitas Multi Data Palembang, 13(1), 219–227.
Wijayanti, R., , S., & Fitriana, I. (2021). Peningkatan Manajemen Usaha Dan Diversifikasi Produk Usaha Rumahan Jajanan Tradisional Desa Bintoro, Kabupaten Demak. Jurnal ABM Mengabdi, 8(2), 15.